Herbicídy sú jednou z najbežnejšie používaných chemikálií v poľnohospodárstve a hoci sa tieto zlúčeniny používajú na ničenie burín, môžu spôsobiť poškodenie pôdnych mikróbov, ako sú baktérie a huby, čo môže potenciálne zmeniť ekologické vlastnosti mikrobiálnych spoločenstiev.
Vedci z Číny a Veľkej Británie študovali účinok troch široko používaných herbicídov, glyfosát, glufosinát a dikamba, na pôdne bakteriálne spoločenstvá.
Vedci vo vzorke s poľnohospodárskej pôdy s bakteriálnym mikrokozmom zistili, že herbicídy zvyšujú relatívny počet bakteriálnych druhov, ktoré nesú gény rezistencie na antibiotiká. Bolo to preto, že mutácie, ktoré zlepšovali rast plodin kôli herbicídom, tiež zvyšovali bakteriálnu toleranciu k antibiotikám. Expozícia herbicídmi tiež viedla k častejšej výmene génov rezistencie na antibiotiká medzi baktériami.
Podobné vzorce sa našli na poľnohospodárskych poliach v 11 čínskych provinciách, kde bola história aplikácie herbicídov a hladiny zvyškov herbicídov v pôdach spojené so zvýšenou hladinou génov rezistencie na antibiotiká.
Doktor Ville Friman, z katedry biológie na univerzite v Yorku, uviedol, že výsledky naznačujú, že použitie herbicídov by mohlo nepriamo riadiť vývoj rezistencie na antibiotiká v pôdnych mikrobiómoch v poľnohospodárstve, ktoré sú počas kontroly buriny opakovane vystavené pôsobeniu herbicídov.
Je zaujímavé, že gény rezistencie na antibiotiká boli uprednostňované pri koncentráciách herbicídov, ktoré neboli smrteľné pre baktérie. To ukazuje, že už veľmi nízke hladiny herbicídov by mohli významne zmeniť genetické zloženie bakteriálnych populácií v pôde. Takéto účinky sa v súčasnosti neberú do úvahy pri hodnotení ekotoxikologických rizík, ktoré neuvažujú s evolučnými dôsledkami dlhodobej chemickej aplikácie na úrovni mikrobiálnych spoločenstiev.
Aj keď gény pre rezistenciu na antibiotiká nie sú samy osebe škodlivé, znížia účinnosť antibiotík počas klinickej liečby. Udržiavanie nízkej frekvencie génov pre rezistenciu teda predĺži dlhodobú účinnosť antibiotík. Pretože gény rezistencie sa môžu ľahko pohybovať medzi baktériami v poľnohospodárskych oblastiach, tieto oblasti môžu byť dôležitým globálnym zdrojom génov rezistencie.
Štúdia dospela k záveru, že je potrebné prehodnotiť účinky koncentrácií herbicídov na mikrobiálne spoločenstvá, aby sa úplne porozumelo súvisiacim rizikám prevalencie génov rezistencie na antibiotiká.
V snahe zaistiť si lepší,šťastnejší a... ...
Celá debata | RSS tejto debaty